Jó filmek szerintem

Jó filmek szerintem

Az amerikai gyáregység

2020. augusztus 16. - filmraketa

https://www.netflix.com/hu/title/81090071

 

Egy fantasztikasn jól elkészített dokumentumfilm egy gyárról, amit a General Motors bezár évekkel ezelőtt. Szegénység és elkeseredettség kísérte az egész városban, hisz kb. csak ez az egy munkaadó van itt. Majd jött a megmentő ...  egy kínai cég. Az órabérek a felükre estek, a kínai munkakultúra elég távol áll az amerikaitól (külön röhögőgörcs kerülgetett, mikor Kínába utazott a vezetőség egy kis csoportja, és az ottani vállalati rendezvényen meg kellett hallgatniuk a vállalatról írt kínai táncos előadást, miközben a kamera az arcukat mutatta :-)))) ).

De van munka.

Nagy erénye a filmnek, hogy nem rágja a megoldást a néző szájába, nem ítéli el egyik felet sem, sőt a végén a kínai elnök magával tépelődő arcát is megmutatja. Nagyon megdöbbentő. A szabadkereskedelmi megállapodásokkal lassan kicsúszik a talaj az amerikai középosztály lába alól: a politikusok elengedik a kezüket. Esetleg arról is szól, hogy mi vár ránk a közeljövőben...

 

Egy nagyon meglepő dolog: az a szóhasználat, mikor a munkásokat rendre középosztálynak hívják. Nálunk nem a melósok szoktak az lenni, de úgy látszik, hogy ott nem az értelmiségi szinonimájaként használják, hanem csak csupán a megkeresett jövedelem alapján, márpedig ott sokat kerestek a munkások. Eddig.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://filmraketa.blog.hu/api/trackback/id/tr8016165530

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása